Lyft det möjliga och låt det omöjliga vara – det senare kan du ändå inte göra något åt!

Ibland tappar jag tron på vart vårt samhälle och vår värld är på väg. Slår man på radion eller TVn, läser nyheter i tidningar eller på nätet eller följer debatten på socialamedier och vid kaffeborden kan man lätt dra slutsatsen att allt är åt h-lvete.

Jo visst, vi saknar på inga sätt utmaningar just nu, men blir det nått bättre av att vi gnäller och hetsat upp oss?

Låt mig ta ett exempel: Varje gång (turligt nog har vi inte haft så många) är det vissa människor som går igång som bara den. ”Informationen vi som allmänhet får är för dålig.” ”Myndigheterna döljer säkert något för oss!” ”Stäng gränserna!” ”Berätta mer om vem det är!” osv osv…

Jag tycker absolut att det är viktigt att myndigheterna ger oss medborgare information om hur läget med Covid-19 utvecklar sig, men ärligt vad blir bättre av att sitta och hetsa över det som hänt? Istället borde vi lägga energin på att följa de råd som myndigheterna ger och stötta varandra att orka igenom detta!

Ett annat exempel är att slentrianmässigt konstatera att allt som Mariehamn gör är fel, besvärligt och negativt eller allt som landskapsregeringen gör eller gjort, är eller var helt fel! Efter det sätter man punkt eller fortsätter och söka någon som man kan peka ut som syndabock och hänga ut och hudfläbga offentligt! Konkreta alternativ eller lösningar duggar det inte lika tätt av!

Å nej jag vill med detta absolut inte blunda för utmaningarna eller skapa ett samhälle som ska vara totalt konsekvenslöst, utan krav på ansvar och slappt. Tvärt om!

Jag vill sätta mer tid på att söka lösningar på utmaningarna genom att nöta olika alternativ mot varandra. Jag vill att vi skall lära oss av misstag som görs och se till att vi undviker att göra om dem och hittar nya vägar att gå vidare på.

Jag är rädd för att rådande debattklimat, där vi koncentrerar oss på det negativa kommer att få en förlamande effekt. Goda idéer och tankar kommer inte fram för att människor fasar för att bli uthängda och förlöjligade och i värsta fall väljer man att låta bli att göra något överhuvudtaget för att på så sätt åtminstone inte göra fel och få ta konsekvenserna av det.

Vill vi inte ha ett samhälle som förlamas av det negativa kan vi alla göra vårt för att så inte ska ske. Detta genom att inte haka på det negativa gnälliga spåret utan istället när vi inte är nöjda komma med konkreta alternativ och faktiskt också på riktigt lyssna på vad andra egentligen säger och inte bara utgår från att dom säger något!

Det låter kanske naivt och blåögt men för egen del tror jag absolut att vi kan göra skillnad och jag är övertygad om att det behövs! Möjligheterna finns det är bara för oss att ta dem!

Allt gott!

En kommentar

  1. Tack för ditt superba inlägg. Som idrotts-och gymnastikinyresserad så tänkte jag direkt på den sega och och knutpatriotiska debatten om byggandet av en ny och endamånsenlig gymnastikhall för ALLA gymnastikinyresserade barn och ungdomar på Åland. Vi måste och ska diskutera och lösa problemen över kommungränserna annars kan vi inte utveckla vårt samhälle i den riktning som vi egentligen vill.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s