Rätten över sitt eget liv – En rättighet som inte kommer av sig själv!

För knappt sex år sedan ”vågade” jag erkänna för mig själv vem jag var, två år senare ”vågade” jag vara den jag var också offentligt! Tyvärr har alla inte denna möjlighet att ”våga” utan att riskera allt från att bli förskjuten av sina föräldrar, vänner och samhälle till att bli dödad. Jag är glad att jag ”vågade”, att jag lever i en del av världen där jag inte behöver frukta för mitt liv, att jag hade föräldrar och vänner och ett samhälle i stort som gav och ger mig rätten att vara mig själv – rätten att vara Johan! Tyvärr är inget av detta en självklarhet för alla ens i vårt land!

Sedan många år tillbaka är det en självklarhet att i vårt land att kunna avsluta en graviditet. En rättighet för ett par att välja att inte bli föräldrar pga ett misstag. En rättighet för kvinnan att kunna bestämma över sin egen kropp. Tyvärr är detta ingen självklarhet för många runt om i världen! På många håll i Europa, höjs röster för att samhället ska ta ta på sig att bestämma för andra, att begränsa kvinnans rätt till sin kropp, så även i vårt land, så även bland åländska kandidater i riksdagsvalet!

Att inte behöva vara rädd för att bli våldtagen, att inte behöva vara rädd för att bli slagen, misshandlad, trakasserad borde vara en självklarhet i ett civiliserat samhälle. Verkligheten för många, särskilt kvinnor, är en helt annan. Vitnessmålen förskräcker. Tystnaden och känslan av vanmakt förskräcker än mer!

Varför är verkligheten då sådanhär? Mitt svar är kort och gott att vi inte tillräckligt starkt står upp!
Står upp för allas rätt över sitt eget liv!

För killen som gillar killen behövs såväl förebilden som ett samhälle som inte gör skillnad, som står upp såväl i lagstiftning som vardag, ord och gärning!

För kvinnan som blivit gravid och konstaterar att graviditeten inte är önskvärd ska valet vara hennes. Detta beslut ska inte skuldbeläggas utan stödjas som hennes rätt till sin egen kropp. Samhället bör också vara tydligt, att begränsa denna rätt finns inte på agendan!

För tjejen som blir våldtagen, misshandlad eller dödad krävs att främst män, men naturligtvis alla människor, slutar ta sig rätten att använda hot och våld mot särskilt kvinnor men också mot andra människor. Dessutom krävs att män, främst män men också kvinnor, tillsammans står upp, säger ifrån och agerar mot all form av våld! Vidare måste samhällets signaler vara tydliga:

– samtycke vid sex ska vara självklart,

– våld, sexuellt utnyttjande och våldtäkt måste bestraffas tydligt!

De gemensamma nämnarna för dessa tre ställningstaganden är

– tron på individens/människans rätt till sitt liv

– humanism

– civilkurage!

Så vill jag bygga vårt samhälle!

🇦🇽 Ehn för Alla – Alla för Ehn 🇦🇽

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s