REPUBLIKENS PRESIDENT OCH SJÄLVSTYRELSEN

Läget är ytterst problematiskt när det gäller relationerna mellan landskapet och statsmakten för tillfället.

I detta läge vore det viktigt att få till stånd en god dialog med Republikens president Sauli Niinistö. Under mina år som talman hade jag flertalet mycket goda diskussioner om likartade frågor och jag uppfattade alltid att vi från åländsk sida blev mötta med stor respekt.

Dels har Helsingfors svikit löftet om att ha en ny självstyrelselag på plats till självstyrelsens 100-års jubileum 2022 och som lök på laxen går det segt att hitta lösningar, inom konstitutionella ramar, för Åland i kölvattnet av den stora vård- och landskapsreformen (SOTE). Ingen skugga ska falla på vår landskapsregeringen, tvärt om har den tillsammans med oppositionen här på Åland gjort sitt yttersta för att på ett konstruktivt sätt driva frågorna framåt. Problemen har funnits i Helsingfors där man uppenbarligen inte förstår vikten av att tillsammans med Åland sköta denna typ av frågor.

Jag delar långt lantrådets analys, händer inget avgörande snart står vi inför en konstitutionell kris i Republiken Finland.

I detta läge vore det viktigt att få till stånd en god dialog med Republikens president Sauli Niinistö. Under mina år som talman hade jag flertalet mycket goda diskussioner om likartade frågor och jag uppfattade alltid att vi från åländsk sida blev mött med stor respekt från honom. I situationer likt den vi nu ser ut att hamna in i har presidenten en klar roll, enligt såväl självstyrelselag som grundlag, inom vilken han kan agera. Med god dialog kan ännu uppslitande problem undvikas.

Självstyrelsen är en lösning som tillkommit genom en internationell överenskommelse, i vilken Republiken Finland har stort ansvar för att den efterföljs. Jag utgår från att regeringen och riksdagen gör allt för att så ska ske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s