ALLA SOM KAN SKA VARA MED OCH BYGGA VÄLFÄRD

Sedan förra valet har frågan om medborgarlön/basinkomst debatterats livligt. Den sittande regering i Helsingfors har gjort ett begränsat försök med sk basinkomst. Resultatet har nu kommit och resultatet blev, i motsats till vad regeringen ville, att systemet inte påverkade sysselsättningen på ett positivt sätt. Med det tycker jag att försöket kan förklaras avslutat och tanken på medborgarlön begravas.

Tanken med medborgarlön är att alla medborgare ska försäkras en viss inkomst oberoende av behov eller insats. För mig är detta ett mycket märkligt system. Min åsikt är att det är viktigt att vi har ett socialt skyddsnät som fångar upp oss när vi av olika orsaker hamnat i situationer där vi inte har möjlighet att klara oss helt själva. Systemet ska skydda oss mot att falla hårt men samtidigt uppmuntra och stötta oss att återkomma till ett läge där vi i större omfattning klarar oss själva och samtidigt vara med och bygga välfärd. Det gör inte systemet med medborgarlön!
Ehn för Alla — Alla för Ehn!

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/02/08/forsoket-med-basinkomst-visar-mottagarna-kom-inte-ut-i-arbetslivet-men-madde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s